Kleur

Indigo

Indigo plant
Indigo is een mooie, rijke blauwe kleur die pas tegen de zestiende eeuw door het VOC in Holland geintroduceerd werd. Het woord ‘indigo’ is afkomstig van het oude Grieks: indikon, wat ‘verf’ betekent, met een verwijzing naar India, waar de verfstof oorspronkelijk vandaan kwam.

Indigo is echt een kleur die we dagelijks om ons heen zien, want het is de kleur van denim. Zware katoen uit de Franse plaats Nimes (vandaar denim: 'de Nimes') werd oorspronkelijk met indigo geverfd. Vandaag de dag hebben ze daar goedkopere synthetische alternatieven voor, maar indigo blijft een verfstof die nog steeds op allerlei gebied toegepast wordt.

Afrika en Japan

Afrikaanse indigo stof
In Afrika bijvoorbeeld vinden we schitterende indigo stoffen. De Yoruba stammen in Nigeria noemen het ‘adire’. In Amerika wordt deze handgeverfde stof enorm gewaardeerd, vooral als het om de antieke stoffen gaat. In Nederland verkoopt van Van Gelderen Stoffen (zie afbeelding) mooie Afrikaanse dessins in alle kleuren, niet alleen indigo blauw.

In Japan was indigo al in de 10e eeuw na Christus bekend, en tegen de 18e eeuw was indigo zo populair en betaalbaar geworden, dat bijna iedere Japanner wel indigo stoffen en kleding kon aanschaffen. 


Staphorster indigo
In Nederland kennen wij ook eeuwenoude tradities met indigo: veel van onze klederdrachten hebben deze indigo-blauwe kleur. Ik vond dit alleraardigst plaatje van Staphorster klederdracht, waar de indigo achterwerken van de dames wel heel erg leuk overkomen!

Staphorster dames
___________________________________________________________________

Colourlovers

Een geweldige website is www.colourlovers.com: een grote vergaarbak voor liefhebbers van kleur in patronen, designs, fashion en nog veel meer.

Je kunt er je eigen patronen ontwerpen via een programmaatje dat op de site staat. Je eigen ontwerp kan dan door de community bekeken en beoordeeld worden.

Of je maakt een kleurenpalet, of: je kunt een enkele kleur kiezen en deze een naam geven en er vervolgens mee aan de slag gaan.

Verder staat er nog eindeloos veel aan trends, zelfmaakprojecten, mode en wetenswaardigheden op deze site. Zie afbeelding links: een voorbeeld van kleurencombinaties die bezoekers van colourlovers.com bedacht hebben.

Ik denk dat ik ook maar even een patroontje bedenk - lijkt me een apart idee om met stof na te maken als patchwork... Kijk maar op 'Om Zelf te Maken' om te zien hoe je lazy patchwork maakt: patchwork zonder naald en draad.

 __________________________________________________________________________ 
Kurkuma

Kurkuma - kleurt ook textiel geel
We kennen deze verfstof eigenlijk beter als specerij; het is het ingredient dat kerriepoeder en kerriegerechten zo knalgeel maakt. Als je het ooit op een wit bloesje gemorst hebt, dan weet je wat ik bedoel!

Kurkuma, oftewel geelwortel, wordt ook als textielverf gebruikt om een mooie, diepgele kleur te krijgen. Deze kleurstof is afkomstig van de wortel van de zogenaamde curcuma longa, die verwant is aan de gemberplant.

Net als indigo komt kurkuma ook uit India, en stond in de Middeleeeuwen bekend als Indische saffraan volgens Wikipedia.

Kurkuma in kerriepoeder
Ik mag graag kokkerellen, en gebruik dan ook vrij veel kurkuma wanneer ik mijn eigen kerriepoeder maak. Behalve kurkuma, voeg je ook komijn, koriander, paprikapoeder, nootmuskaat, gember en kardemom toe. Plus waar je nog meer zin in hebt. Maar dat is een ander onderwerp.

Het is me al eerder opgevallen dat er wel heel veel mooie stoffen uit India komen, dus ik besloot om eens te kijken wat ze daar allemaal met kurkuma als verfstof doen.

Milieuvriendelijk textiel?
Het schijnt dat natuurlijke verfstoffen en ware trend zijn geworden: milieuvriendelijk, omschadelijk voor de mensen die ermee moeten werken, en ook nog eens zuinig in energieverbruik tijdens het productieproces.

Indiaas textiel met kurkuma geverfd
In India wordt er veel gebruik gemaakt van zonneenergie tijdens het verfproces met kurkuma. Voor de stoffen op deze afbeelding zijn blokken van teakhout gebruikt, waarmee de patronen op de stof gedrukt worden. Deze blokken moeten om de twee weken in olie gezet worden om ze mooi zacht te houden. Deze techniek wordt heel veel in de Indiase regio van Gujarat toegepast. Met andere technieken worden weer tapijten geweven.

Er zijn verschillende textielproducenten die alleen maar milieuvriendelijke stoffen verkopen. Ik heb er hier één gevonden die niet alleen maar klakkeloos de milieuvriendelijke trend volgt, maar er ook nog eens bij nadenkt. Want wat blijkt nu: niet alles wat uit de natuur komt is per definitie onschadelijk. Voor sommige natuurlijke verfstoffen moeten er aardig wat schadelijke ingredienten aan te pas komen voordat de kleur zich daadwerkelijk blijvend aan het textiel hecht. Soms kan een synthetische stof dus een beter alternatief zijn.

Hoe dan ook, de felgele kleur van kurkuma is wel erg mooi, of het nu natuurlijk geverfd is of synthetisch. Geelwortel is helemaal niet zo’n gekke naam voor deze plant.